Dolazak šteneta u novi dom je za svaku porodicu izuzetno radostan i uzbudljiv događaj, ali on zahteva i pripremu svih članova domaćinstva za sve ono što sledi kada je nega i ishrana novog ljubimca u pitanju. Ishrana pasa je od nemerljivog značaja za njihovo zdravlje i pravilan rast i razvoj, pa je zbog toga neophodno posvetiti ovoj temi dovoljno pažnje, kako biste raspolagali svim neophodnim informacijama kada štene stigne u dom. Zdrave navike koje ćete usaditi svom ljubimcu u ovom razdoblju pratiće ga čitav život i kasnije će se teže menjati, te je ovo ključan period u kom je potrebno da posvetite dodatnu pažnju kada je u pitanju ishrana vašeg mezimca. Ishrana štenaca i mladih pasa nije komplikovana, ali se razlikuje od ishrane odraslih pasa i zahteva nešto više vremena i truda kako biste bili sigurni da vaš ljubimac dobija sve neophodne hranjive materije kako bi rastao zdravo i srećno.

 

Koliko obroka dnevno je potrebno štencima?

Pre nego što napunite posudicu za hranu vašeg psa podsetite se da se ishrana pasa u različitoj starosnoj dobi znatno razlikuje i da je jako važno da vašeg psa hranite prema njegovoj starosti, težini i veličini. Štenci prestaju da sisaju u proseku kada napune osam nedelja, mada ovaj proces počinje postepeno već od treće ili četvrte nedelje, što znači da će nakon tog perioda njihova ishrana zavisiti od vas. Imajte na umu da je štencima potreban veći broj obroka u toku dana nego što je to slučaj sa starijim psima, pa im spram toga i organizujte ishranu. Od drugog do trećeg meseca vašeg mezimca ćete morati da hranite četiti puta dnevno, ali će se vremenom broj ovih obroka smanjivati, pa će sa tri do šest meseci on jesti tri puta dnevno, da bi u periodu od šestog meseca do punih godinu dana imao jedan obrok u toku dana. Kako biste pomogli vašem psu da se navikne na čvrstu hranu u početku možete nakvasiti granule toplom vodom kako bi one malo omekšale i kako bi ih vaš mezimac lakše pojeo. Na većini pakovanja hrane za pse je jasno naznačeno koliko hrane je potrebno psu prema njegovom uzrastu, pa se vodite ovim uputstvima kako ne biste davali vašem psu prevelike obroke, jer bi to moglo dovesti do gojaznosti i poslednično brojnih zdravstvenih problema.

 

Balansirana ishrana i suplementi

Frendy junior - Balansirana hrana za stence

Za pravilan razvoj šteneta je pre svega bitna izbalansirana ishrana, zbog čega je industrijski proizvedena hrana za štence veoma dobar izbor jer već sadrži sve bitne hranljive materije, što mnogo olakšava čitav proces. Hranu, naravno, možete pripremati i sami, ali će to zahtevati detaljno informisanje o svim neophodnim komponentama koje ona mora da sadrži, kao i više vremena utrošenog u njenu pripremu kako bi uvek bila sveža. Kako bi štene bilo zdravo i lepo se razvijalo, veoma je važno da ishranom unosi dovoljnu količinu proteina i masti, ali i ugljenih hidrata, vitamina i minerala na koje se često zaboravi. Visok nivo proteina u ishrani je posebno značajan u periodu odvikavanja od sisanja, odnosno prelaska na čvrstu hranu, nakon čega on može postepeno da se smanjuje, iako će uvek biti glavni segment ishrane vašeg psa. Masti su takođe veoma važne za razvoj psa jer su izvor esencijalnih masnih kiselina, koje su zaslužne za lepu kožu i dlaku vašeg ljubimca, ali i za razvoj njegovog mozga i za dobar vid, mada ni sa njima ne treba preterivati da ne bi došlo do gojaznosti. Unos kalcijuma i fosfora je takođe vrlo bitan kako bi se kosti razvile kako treba, a pored toga su izuzetno važni i antioksidansi kako bi psi u razvoju stekli dobar imunitet. Ukoliko vaš pas dobija kompletnu i izbalansiranu hranu najverovatnije neće biti nikakve potrebe za suplementima, mada i oni mogu biti dobar izbor u određenim situacijama, ali se uvek prvo konsultujte sa veterinarom kako biste znali koji suplemetni i u kojoj meri su pravi izbor za vašeg ljubimca. Nikada ne zaboravite da sveža i čista voda mora u svakom trenutku biti dostupna vašem psu.

 

Da li su štencima i mladim psima dozvoljene grickalice za pse?

Poslastice za pse

Da, ali umereno i pažljivo. Ukoliko imate grickalice namenjene štencima i mladim psima, neće biti problem da povremeno obradujete vašeg ljubimca ovom poslasticom, ali vodite računa da ne preterate jer one nisu zamena za obrok. Ukoliko ih budete prečesto davali vašem ljubimcu vrlo je moguće da ćete poremetiti njegov raspored obroka, kao i da će se on ugojiti više nego što bi trebalo. Smatra se da kalorije unete grickalicama nikako ne bi trebalo da prelaze 10% od ukupne dnevne količine kalorija. Kada je u pitanju hrana za ljude, trebalo bi izbegavati da je dajete vašem psu, iako će on sasvim sigurno pokušavati da je izmami od vas. Mada postoji hrana za ljude koja neće izazvati nikakve probleme psima, postoji veliki broj namirnica koje mogu izazvati brojne digestivne poteškoće, pa čak i alergijske reakcije, pa je sigurnije da se držite proverene pseće hrane. Neke od namirnica koje je sasvim sigurno neophodno izbegavati su avokado, čokolada, grožđe i testo, a obavezno povedite računa i da vaše radoznalo štene ne nađe put do nekog alkohola, jer ovo zaista može biti jako opasno po njega.

Imajte na umu da ni svi štenci i mladi psi neće sazrevati istom brzinom, jer i to zavisi od njihove rase i pojedinačnih karakteristika, te je to svakako nešto što treba da uzmete u obzir prilikom planiranja njihove ishrane. Većim rasama pasa će najčešće biti potrebni obroci koji sadrže manje kalorija u odnosu na male rase koje zahtevaju manje obroke, ali kalorijski bogatije. Ipak, svaki pas je priča za sebe, pa je najvažnije da pratite ponašanje i reakcije vašeg ljubimca, kako biste mu pružili svu neophodnu pažnju i obezbedili srećan i zdrav život.