Jedna od najvećih briga svakog novog vlasnika psa jeste kako da na najlakši način, a uz najbolje rezultate, dresirati svog ljubimca kako bi on bio poslušan. Ovo zaista jeste jedan od najvažnijih zadataka svakog odgovornog vlasnika, jer ne samo što će pravilno dresiran pas biti pravo olakšanje za sve članove domaćinstva, već nećete imati sa njim problema ni kada su u pitanju nepoznati ljudi ili drugi psi. Da biste ovo postigli neophodno je da sa dresurom počnete dok je vaš mezimac još uvek štene, kako biste na što bezbolniji način uspeli da mu usadite određene navike koje će ga pratiti kroz čitav život. Grickalice za dresuru pasa mogu vam mnogo pomoći tokom ovih lekcija i zapravo imaju veliku ulogu u tome koliko će dresura biti uspešna. Mnogi vlasnici pasa se dvoume da li da uopšte uvode grickalice kao pomoćno sredstvo za dresuru svog ljubimca, razmišljajući o svim njihovim pozitivnim i negativnim stranama, ali one zaista mogu biti odličan način da nagradite svog ljubimca i pokažete mu da je nešto uradio dobro.

 

Zbog čega bi trebalo da koristite grickalice za dresuru psa?

Iako se svaki vlasnik psa u početku nada da će njegov ljubimac bez problema savladati sve naredbe i usvojiti ponašanje vredno divljenja, u praksi se često naiđe na mnogo problema tokom samog procesa dresure. Svaki pas je različit, ima svoj jedinstven karatker i specifičnu narav, te određeno pravilo dresure neće uvek dati jednako dobre rezultate kod svakog, ali ono što se pokazalo u praksi je da grickalice za dresuru mnogo olakšavaju čitav ovaj proces, kako psu, tako i njegovom vlasniku. Pre svega, sam postupak dresure će teći mnogo brže jer će psu biti potrebno daleko manje vremena da uvidi koje je to ponašanje koje izaziva vašu pozitivnu reakciju. Njihova urođena želja za hranom, kao i sposobnost da učine sve što je potrebno da do nje dođu, je nešto što daje veoma dobre efekte kada je potrebno da naučite vašeg psa novim stvarima. Uz grickalicu kao nagradu za dobro ponašanje, vaš pas će mnogo brže usvojiti sve ono čemu pokušavate da ga naučite, ali ćete i uspeti mnogo lakše da usmerite njegovu pažnju na lekcije tokom dresure i da izbegnete njegovu rasejanost i ometanja koja dolaze iz okruženja. Takođe, upotreba grickalica je praktična i jednostavna, vrlo lako ćete ih poneti sa sobom kuda god da idete sa svojim ljubimcem, možete im ih dati svuda i u svako vreme, a i izuzetno su pristupačne i ne zahtevaju nikakvu prethodnu pripremu, pa ih je veoma lako koristiti u dresuri. Posebnu prednost grickalice za dresuru imaju u samom početku procesa kada je potrebno ponavljati iste radnje više puta u kratkom vremenskom periodu, jer ostale metode nagrađivanja uglavnom zahtevaju više vremena pa je nemoguće izvesti toliki broj ponavljanja.

 

Kako da koristite grickalice za dresuru psa?

Pas sedi i ceka da dobije poslasticu

Grickalice su se pokazale kao sjajno sredstvo pri učenju raznih komandi, posebno kada su u pitanju one poput sedi, lezi ili prevrni se. Ukoliko hoćete da naučite vašeg psa da sedi, pokušajte tako što ćete uzeti grickalicu i približiti je njegovom nosu, pomerajući je lagano sve više i unazad iznad njegove glave. Većina pasa će njuškom pratiti grickalicu i kako budu pomerali nos ka gore tako će doći u sedeću poziciju. Takođe, grickalice su odlične za nagrađivanje i pokazivanje vašem psu da je nešto uradio kako treba. Onog trenutka kada vaš pas isprati određenu komandu počastite ga jednom grickalicom, jer će na taj način on razviti pozitivne asocijacije kada je u pitanju određena radnja i vremenom će i sam početi da je ponavlja na komandu, čak i kada u čitav proces nisu uključene grickalice za dresuru. Ukoliko primetite da vaš pas prestaje da reaguje na nagradu i da je više ne smatra podsticajem za dobro ponašanje, pokušajte da promenite grickalice koje dajete vašem psu i da pronađete neku novu poslasticu u kojoj će više uživati.

 

Šta treba imati na umu kada su u pitanju grickalice za dresuru psa?

Ono što treba uvek da imate na umu je da sa grickalicama ne bi trebalo da preterujete, kako one ne bi izgubile na vrednosti u očima vašeg psa i prestale da budu delotvorne kada je u pitanju dresura, ali i kako im ne biste poremetili ishranu i prethodno dobro isplanirane obroke. Mnogi vlasnici pasa ne mogu da odole neodoljivom pogledu njihovog ljubimca, pa često pokleknu i dozvole psu više grickalica nego što bi trebalo. Koliko god da on pokušava da izmami od vas još samo jednu poslasticu, imajte uvek na umu da mu količinu ograničavate upravo za njegovo dobro. Uz prekomernu upotrebu grickalica u ishrani vašeg psa vrlo brzo se stiže i do prekomerne težine, koja može izazvati brojne zdravstvene probleme vašem ljubimcu, pa nemojte nikad da zaboravite da bi grickalice trebalo da čine do 10% ukupne hrane koja ulazi u njegovu ishranu. Pazite takođe i da se ne dovedete u situaciju u kojoj će vas vaš mezimac slušati samo onda kada vidi da mu prilazite sa grickalicom, jer to može biti izuzetno loše i po njega i po vas. Kako biste ovo izbegli, potrudite se da sakrijete grickalicu dok mu prilazite i da je ne vidi sve dok ne izvrši određenu naredbu. Kada pas jednom usvoji željeno ponašanje, postepeno izbacujte grickalice iz upotrebe dok ne počne da izvršava naredbe i bez ikakve nagrade. Na uklanjanje grickalica za dresuru ne treba čekati puno, kako pas ne bi počeo da ih smatra vrstom podmićivanja i kako bi što pre počeo samostalno da izvodi određene radnje, ne očekujući nikakvu nagradu za njih.

 

Kako da odaberete grickalice za dresuru?

Frendy poslastice

Na našem tržištu postoji zaista veliki broj proizvoda koji će obradovati vašeg psa, a vama olakšati proces dresure, pa je samo potrebno da posmatrate njegove reakcije i da utvrdite šta je to što se vašem psu najviše dopada. Neki psi će biti oduševljeni grickalicama za dresuru koje sadrže visok nivo proteina poput Frendy štapića za dresuru , dok će drugi opet obožavati mesne štapiće i za njih biti spremni da savladaju svaki zadatak koji postavite ispred njih. Još jedan od korisnih saveta je da koristite više razlličitih grickalica i da ih razvrstate po prioritetu, u zavisnosti od toga koja se vašem psu najviše dopada, kako biste mogli ne samo da nagradite dobro ponašanje, već da i davanjem njegove omiljene grickalice pokažete da je određeni zadatak obavio i više nego dobro.

Grickalice za dresuru pasa vam mogu biti veliki saveznici u podučavanju vašeg psa novim trikovima, a za njega će svakako predstavljati trenutke radosti na koje će vam uzvratiti svojom bezuslovnom ljubavlju i pažnjom, ali i brzim savladavanjem lekcija iz dresure.