Iako na prvi pogled ishrana kućnih ljubimaca ne deluje kao nešto kompikovano, u određenim situacijama ona zahteva malo više pažnje kako bi se njom obezbedile sve neophodne hranljive materije za razvoj i zdrav život ljubimaca. Dobro isplanirana ishrana mora biti prilagođena pre svega fizičkim karakteristikama, ali i  karakteru psa, njegovim potrebama i načinu života. Aktivni psi, poput radnih i lovačkih pasa, ali i onih koji su prosto po svojoj prirodi razdragani i obožavaju da se igraju i trče po ceo dan, zahtevaju nešto drugačiju ishranu kako bi vodili zdrav život i imali dovoljno energije za brojne svakodnevne aktivnosti. Zbog toga je veoma važno da se dobro informišete o nutritivnim potrebama vašeg ljubimca, ali i da u razmatranje uzmete i količinu i vrstu njegove dnevne aktivnosti, kako biste znali kako da hranite aktivnog psa.

Budite pažljivi sa grickalicama

Iako je vrlo moguće da ćete biti u iskušenju da vašeg aktivnog psa često nagrađujete njegovom omiljenom grickalicom, imajte uvek na umu da one treba da budu poslastica, a ne zamena za obrok. Iako sadrže veoma veliki broj kalorija, grickalice za pse nemaju dovoljne nutritivne vrednosti koje su neophodne četvoronožnim mezimcima, a posebno ne onim koji su veoma aktivni i čitav dan provedu trčeći ili obavljajući raznorazne aktivnosti. Daleko od toga da je potrebno da potpuno izbacite grickalice iz njihove ishrane – one su sjajna nagrada i poslastica koja će uvek obradovati vašeg ljubimca, ali su isto tako samo dodatak ishrani koja je pravilno izbalansirana i koja sadrži sve neophodne hranljive materije za pravilan rast i razvoj aktivnih ljubimaca.

Uskladite vreme obroka sa vremenom aktivnosti

Vlasnica trenira psa sa frizbijem

Imajte na umu da vreme obroka nikada ne bi trebalo da bude blizu vremena aktivnosti vašeg psa, budući da mu to može izazvati brojne stomačne tegobe. Potrudite se da od sprovođenja aktivnosti do obroka prođe bar sat vremena, kako biste izbegli neprijatnosti poput dijareje, povraćanja, bolova i drugih problema digestivnog trakta. Iako je aktivnim psima potrebno više hrane i kalorija, i oni bi trebalo da imaju jedan do dva obroka dnevno kao i ostali psi, pa ove obroke rasporedite tako da im ne ometaju ostale aktivnosti u toku dana. Vodite računa i o tome da ne povećavate kalorijsku vrednost obroka naglo, već da ove promene u ishranu psa uvodite postepeno kako bi organizam mogao da se navikne na veći unos hrane i hranjlivih materija.

Šta treba da sadrži hrana za aktivne pse?

Većina industrijski proizvedene hrane za pse ima jasne oznake za koji tip, težinu i veličinu psa je namenjena, ali ipak ne bi bilo loše da znate šta je to što ova hrana treba da sadrži kako bi vaš pas u toku dana imao dovoljno energije. Aktivnim psima je ponekad potrebno čak do četiri puta više energije nego što je to uobičajeno, pa je nužno da im ishranom omogućite sve neophodne materije. Za početak, hrana za aktivne pse bi trebalo da bude bogata proteinima, i to da sadrži više od 28% proteina kada je u pitanju suva hrana, odnosno 7% u slučaju vlažne hrane. Masti su takođe veoma bitne, pa bi u suvoj hrani one trebalo da budu zastupljene sa više od 20%, dok je u vlažnoj hrani to 5%. S obzirom na to da veliki broj pasa ima problema sa kukovima i zglobovima, pobrinite se da unose hranu bogatu mineralima i vitaminima koji su neophodni za njihovo pravilno funkcionisanje, a u nekim slučajevima možete njihovoj ishrani dodati čak i određene suplemente, naravno sve u dogovoru sa vašim veterinarom.

Šta kada se promeni nivo aktivnosti psa?

Pas trci sa lopticom u ustima

Nemojte nikada zaboraviti da će se dešavati situacije u kojima će vaši aktivni psi biti manje aktivni nego što je to za njih uobičajeno, pa u tim danima morate i ishranu podrediti novonastaloj situaciji. Prilagodite unos kalorija njihovom kretanju tih dana, kako ne bi unosili više hranljivih materija nego što im je potrebno, jer je većina pasa sklona prejedanju, a posledično i  gojaznosti, što može imati ozbiljne i negativne posledice po njihovo zdravlje. Ni ova redukcija ishrane ne treba da bude nagla, već količinu hrane i njenu nutritivnu vrednost postepeno smanjujte tokom ovih manje aktivnih dana. Iako je gojaznost kod pasa danas veoma čest izazov, kod izuzetno aktivnih pasa može se javiti neuhranjenost kao suprotan problem, pa ukoliko primetite bilo kakve znake ovog stanja porazgovarajte sa svojim veterinarom kako biste utvrdili šta je to što treba da menjate u ishrani svog aktivnog ljubimca.

Imati aktivnog psa za kućnog ljubimca zaista ima brojne prednosti, jer ne samo što ćete i vi uvek imati društvo za trening i sportske aktivnosti, već će vaš mezimac moći da vam pomogne u mnogim obavezama, kao što to čine radni i lovački psi, psi pastiri, ali i oni koji su svoj životni poziv pronašli u policijskim i spasilačkim redovima. Kako bi živeli zdravo i imali dovoljno snage i energije da bez problema obavljaju sve aktivnosti u kojima uživaju, morate im obezbediti hranu koja je prilagođena njihovim potrebama. Ne zaboravite da je psima pored fizičke aktivnosti neophodna i mentalna stimulacija kako im ne bi bilo dosadno i kako bi se izbeglo njihovo nepoželjno ponašanje. Pored nivoa aktivnosti, prilikom organizacije obroka za vašeg psa uzmite u obzir i negovu starost, težinu i rasu, kao ključne smernice za određivanje optimalne količine i odgovarajućeg sastava obroka.